De hovenier als watermanager!
Het hoveniersvak is al eeuwenoud. Het is eigenlijk allemaal begonnen bij de moestuin. Tegenwoordig is moestuinieren een hobby, maar eeuwenlang was het telen van groente en fruit van levensbelang. Naarmate de tijd en welvaart vorderde kreeg sierbeplanting een plek naast de moestuin en dat vergde natuurlijk onderhoud! Waar mensen dus vroeger een tuin hadden om van te leven, is de tuin van nu een verlengstuk van onze woonkamer geworden.
Hovenier is een beroep dat door de jaren heen sterk is ontwikkeld en dat zien we terug in de specialisaties van nu. Denk bijvoorbeeld aan kwekers, boomverzorgers, bloemisten en groenvoorzieners. Als hovenier moet je je blijven ontwikkelen. Of het nu gaat om digitale tuintekeningen, nieuwe bestratingsmaterialen en beplantingssoorten of watermanagement.
Anders omgaan met water in de tuin
Het onderwerp “watermanagement” hoor je steeds vaker voorbijkomen en dat is natuurlijk niet voor niets. Ons klimaat is aan het veranderen en dat heeft gevolgen. De zomers zijn uitzonderlijk droog waardoor we extra water aan de tuin moeten geven. Hoosbuien in de herfst en winter zorgen steeds vaker voor overlast, bestrating verzakt sneller en het riool raakt overvol waardoor tuinen en straten onderlopen. Het is dus belangrijk om anders om te gaan met water in de tuin. Met watermanagement zorg je ervoor dat het regenwater in de tuin blijft. Naast beplanting en de oeroude regenton is de ACO RainBloxx een goede oplossing. RainBloxx is een regenwaterbuffer die onder het terras, gazon of in de border kan worden geplaatst.
Kleine aanpassing, groot gemak!
Het opvangen, opslaan en infiltreren van regenwater in de tuin is heel eenvoudig. Het regenwater dat in de tuin valt kan worden opgevangen via en lijngoot of een drainagebuis en vervolgens worden verdeeld over de RainBloxx. De RainBloxx zorgt ervoor dat regenwater wordt opgeslagen en tijdens droge periodes geleidelijk wordt afgegeven aan de tuin en daar hoef je zelf niets voor te doen. Bomen en planten kunnen het grondwater zelf door het infiltratiesysteem heen opnemen. Dat betekent dat je veel minder water hoeft te geven in drogere periodes. Goed voor de natuur en voor jezelf!